Voiko flamencokilpailuissa lyödä vetoa?

Tanssiurheilu ei yleisesti ottaen ole kaikkein suosituimpia vedonlyöntikohteita. Se jää monien suositumpien lajien kuten jalkapallon, yleisurheilun, hevosurheilun ja koripallon varjoon. Tässäkin lajissa harva lyö vetoa tanssikilpailuissa, vetoa lyödään enemmän televisiossa näytettävien viihteellisten tanssiohjelmien suhteen. Latinot kuitenkin nauttivat rahapeleistä, se on niin suuri osa heidän kulttuuriaan, että epävirallista vedonlyöntiä varmasti tapahtuu.

Espanjalaiset käyttävät suuremman osan tuloistaan rahapeleihin kuin mikään muu maa. Tämän vuoksi rahapelit näkyvät siellä kaikkialla. Melkein mikä tahansa peli tai kohde käy rahanpeluuseen. Siksi on yllättävää ettei kansallislajista ainakaan toistaiseksi ole vielä virallista vedonlyöntiä. Tähän on kuitenkin selitys. Tanssi ei ole kaikkein yksiselitteisin urheilulaji.

Tanssin ja vedonlyönnin suhde on kinkkinen, sillä tanssia ei nähdä urheiluna. Vaikka se on fyysistä harjoittelua ja siihen liittyy paljon työtä ja treenausta ja siinä kilpaillaan laajasti joka alalla ja ympäri maailmaa, niin se nähdään usein enemmän taidemuotona kuin perinteisenä urheiluna. Lähes jokaisen tanssimuodon taustalla on kulttuurisia tekijöitä. Ne liittyvät lähes aina jonkin ihmisryhmän kulttuuriin ja historiaan. Tanssi nähdään siis tunteena ja ilmaisuna, eikä neutraalina lajina, jossa tehdään paras mahdollinen suoritus, ja joka on helppo tuomita sen perusteella.

Teknisesti tanssikilpailuissa vedonlyönnin pitäisi olla mahdollista, sillä siinä kilpailijat asetetaan paremmuusjärjestykseen. Tanssikilpailuissa ei kuitenkaan synny samanlaista jännitystä, kuin esimerkiksi juoksukilpailussa tai jalkapallo ottelussa, joissa selkeästi kohdataan vastustajat ja yritetään selättää heidät oveluudella ja taidolla. Tanssimisessa vastutajia ei kohdata yhtä selkeästi. Kyseessä on yksittäisiä esityksiä, jotka vaikuttavat katsojat enemmän tai vähemmän. Vaikuttavat tekijät ovat esiintyjien taito, ilmaisuvoima ja karisma. Eri esiintyjällä voi myös olla erilainen vaikutus eri katsojiin. 1-0 maali sen sijaan on tilanne, joka on helppo tulkita.

Kun menee flamencokilpailuun, kannattaa siis keskittyä nauttimaan esityksestä eikä miettiä vedonlyöntiä niin paljon. Espanajalaiset rakastavat vedonlyöntiä, joten sitä voi harrastaa joka toisen muun asian suhteen. Ehkä kuitenkin voi laittaa epävirallisen vedonpystyyn kavereiden kanssa huvin vuoksi, mikäli heitäkin kiinnostaa kokeilla onneaan. Vedonlyönnin ystävä löytää kuitenkin paljon yhteistä flamencopiireissä liikkuvien latinojen kanssa – etenkin jalkapallo on heille sydämenasia.