Miten flamenco saapui Suomeen?

Suomessa flamenco on ollut suosittua jo muutaman vuosikymmenen ajan. 90-luvulta lähtien useat kansainvälisesti suositut artistit sekä ryhmät ovat vierailleet Suomessa. Moni heistä tulee Tampereella ja Helsingissä järjestettäville flamencofestivaaleille. Ne järjestetään vuosittain ja keräävät huomattavasti kansainvälistäkin huomiota. Festivaalien joukkoon on myös ilmaantunut uusia tulokkaita, kuten nykyflamencoon keskittynyt festivaali, jonka takana on kansainvälisesti menestynyt suomalainen tanssipari.

flamenco_danceFlamencon suosio on kasvanut vakaasti ympäri maailmaa, ja esimerkiksi Japanissa on jo enemmän flamencokouluja kuin Espanjassa. Suomalaisen flamencon menestys ja suosio kuvaa myös tätä kehitystä. Espanjalainen kulttuuri on suosittua Suomessa, eikä sen suosio toistaiseksi osoita laantumisen merkkejä. Espanjan kieli on yksi suosituimpia kielivalintoja kouluissa ja opistoissa, matkoja tehdään joka puolelle Espanjaa sekä sieltä tulevia telenoveloita, kuten Serranon perhettä, seurataan laajalti. Monet tunnetuista suomalaisista flamencotanssijoista opiskelivat Espanjassa useita vuosia, ja tekevät edelleen yhteistyötä alan espanjalaisten osaajien kuten koreografien kanssa.

Suuressa osassa isompia kaupunkeja Suomessa on flamencoyhdistys, joista tunnetuimmat sijaitsevat Helsingissä ja Tampereella. Tämän ansiosta flamencolla on kohtuullisen hyvä asema Suomessa ja melko hyvä määrä harrastajia. Eritasoisia ryhmiä on useita aloittelijoista edistyneisiin, ja monet ammattilaisista ryhmistä ovat menestyneet ainoina ulkomaalaisina ryhminä arvostetuissa espanjalaisissa flamencokilpailuissa. Ne ovat tuottaneet monia merkkittäviä teoksia, ja keränneet suuria yleisöjä sekä kotimaassa että ulkomailla.

Nykyisin kotimaisissa flamencoyhdistyksissä on satoja jäseniä. Vanhimmat niistä ovat toimineet jo 90-luvulta saakka. Yhdistykset vastaavat monien merkittävien kotimaisten flamencofestivaalien järjestämisestä. Festivaaleilla on kotimaisten ja kansainvälisten taiteilijoiden esitysten lisäksi monipuolisesti ohjelmaa, kuten laulu-, tanssi- ja kitaraopetusta sekä näyttelyjä. Festivaalit tarjoavat lajiin perehtymättömille sekä siitä innostuneille tilaisuuden oppia ja tutustua flamencoon, ja moni päättääkin jatkaa harrastusta tai lajin seuraamista.

Suomalaisen flamencotanssin profiili on kehittynyt viime vuosikymmenen aikana huomattavasti kansainvälisen menestyksen ansiosta. Festivaalit, menestys sekä aktiivinen toiminta tuovat yhä uusia harrastajia flamencon pariin, ja tekevät suomalaisesta osaamisesta lajin saralla entistäkin tunnetumpaa. Flamenco tarjoaa monipuolisen harrastuksen, joka vaikuttaa niin henkiseen kuin fyysiseenkin hyvinvointiin. Sitä voi myös luovasti yhdistää muihin tanssilajeihin, kuten nykytanssiin ja balettiin. Moderni flamenco kerää vaikutteita eri kulttuureista.