Flamencoa tanssitaan kaikkialla

Flamenco_worldVaikka flamenco on lähtöisin Espanjasta, se on saavuttanut valtavan suosion monissa maissa ympäri maailmaa. Flamencokouluissa Andalusiassa on nykyisin oppilaita useista eri maista ja kulttuureista, ja lukuisissa maissa on flamencokouluja, festivaaleja ja menestyneitä tanssiryhmiä. Tämä johtuu useasta eri tekijästä.

Espanjassa flamencomusiikki on melko tyypillistä, ja moni paikallinen kaipaakin eksotiikkaa. Sen vuoksi moni aloittaa muun tanssiharrastuksen. Sen sijaan moni ulkomainen kiinnostuu flamencon eksoottisesta rytmistä ja päättää siksi aloittaa lajin. Lisäksi Espanjan huono taloudellinen tilanne on heikentänyt monen paikallisen mahdollisuuksia harrastaa lajia. Siihen menee helposti paljon rahaa. Tunnit ovat kalliita, ja varusteiden hinnatkin voivat olla liikaa monille minimipalkalla työskenteleville espanjalaisille. Esimerkiksi hyvien flamencokenkien hinta voi nousta yli 200 euroon, ja tunnit voivat maksaa myös lähes 200 euroa kuussa hyvässä flamenco-opistossa Andalusiassa.

Japanissa flamenco on jo pitkään ollut erittäin suosittu laji. Siellä flamencokouluja on jo enemmän kuin Espanjassa ja moni japanilainen tulee myös Espanjaan opiskelemaan. Myös Kiinassa kiinnostus lajia kohtaan on kasvussa. Yhdysvallat on Japanin ja Espanjan lisäksi kolmas suuri flamencomaa. Siellä kouluja on lukuisia kaikissa osavaltioissa. Oppilaita tulee lisäksi useista Euroopan maista kuten Saksasta sekä Australiasta saakka. Flamenco on saavuttanut suosiota myös Venäjällä, jonne moni opettaja matkustaa järjestämään tunteja.

Suomessa flamencolla on ollut vahva asema jo 90-luvulta saakka. Meillä on perinteikkäitä flamencofestivaaleja sekä Helsingissä että Tampereella, ja kansainvälisesti menestyneitä alan tanssiryhmiä. Lajia voi harrastaa Pohjois-Suomea myöten. Myös moni suomalainen flamencoharrastaja lähtee Andalusiaan opiskelemaan.

Yhä useampi espanjalainen flamenco-opettaja lähtee ulkomaille opettamaan, sillä kysyntä on kovaa. Esiintymisiäkin on helpompi järjestää ulkomailla, missä tarjontaa on vähemmän, ja eksotiikalla on helpompi myydä esitykset täyteen kuin kotimaassa, missä flamenco on melko tavallista. Palkat ovat myös huomattavasti paremmat esiintyjille ja opettajille ulkomailla. Siitä huolimatta, että ulkomailla lajilla on paljon harrastajia, harva ulkomaalainen päätyy ammattilaiseksi. Se näkyy arvostetuimmissa flamencokilpailuissa, joissa hyvin harva ulkomaalainen on onnistunut voittamaan palkintoja. Espanjalaisissa flamencopiireissä on myös jonkin verran ennakkoluuloja ulkomaalaisia artisteja kohtaan. Moni kuitenkin on yhtä mieltä siitä, että flamenco syntyy tunteesta, ei tanssijan alkuperästä.