Finnish flamenco styleFlamenco ei kuulu suosituimpiin tanssityyleihin Suomessa, ja jääkin usein perinteisten suosikkien sekä modernien tanssien taustalle. Suomessakin kuitenkin on flamencoa opettavia kouluja, ammattitaitoisia tanssiryhmiä sekä alalla menestyneitä tanssijoita. Uraauurtavat suomalaiset flamencoryhmät tunnetaan perinteisen flamencon yhdistamisestä nykytanssiin. Tämä tapa uudistaa ja varioida tanssilajia on tuonut heille kansainvälistäkin huomiota. Tanssiin saatetaan yhdistää muitakin esittävän taiteen medioita, ja luoda tanssia, joka on kansallisten näkökulmien ulkopuolella.

Suomalaisista flamencokouluista löytyy kokeneita tanssijoita, pedagogeja ja koreografeja. Monet heistä kuuluvat kansainvälisestikin menestyneisiin ryhmiin. Flamencoryhmät tuottavat sekä soolo- että ryhmäteoksia, jotka ovat kiertäneet lavoilla niin kotimaassa kuin myös esimerkiksi Ruotsissa, Venäjällä ja Japanissa. Esityksiä ovat seuranneet tuhanneet katsojat.

Tämä alkuperältään espanjalainen tanssilaji on jo hurmannut yleisöt ympäri maailmaa sekä kotimaassa. Kotimaassa suosio on ollut kasvussa 90-luvulta lähtien. Moni suomalainen on tykästynyt tähän dramaattiseen tanssiin ja aloittanut sen harrastamisen. Suomessa toimii myös flamencoyhdistys, ja vuosittain järjestetään erilaisia tapahtumia kuten festivaaleja lajiin liittyen.

Flamencoon liittyvät myös tyypillinen musiikki, johon sisältyy laulua, flamencokitara sekä lyömäsoittimia, ja varusteet, joihin kuuluvat tyypillisesti runsashelmaiset hameet, korkokengät ja huivit. Sekä puvustus että musiikki ovat lähestulkoon omia taiteenlajejaan. Lajin musiikki on myös saavuttanut suosiota ympäri maailman, mutta voi olla haastava oppia. Flamencokitaristit käyttävät hyvin erilaisia tekniikoita klassiseen kitaransoittoon verrattuna. Tanssilajia on yli viisikymmentä tyylilajia eli paloa, joissa vaihtelevat sekä musiikki että tanssitekniikat vakavasta huolettomaan.

Jos flamenco kiinnostaa, kannattaa käydä katsomassa tunnettujen suomalaisten tanssiryhmien esityksiä. Monet niistä ovat menestyneet kansainvälisissäkin kilpailuissa. Kouluissa on korkeatasoista opetusta, eikä tutustumiskäynti ole huono idea. Flamenco soveltuu monille ikäryhmille ja sukupuolille. Siinä on sijaa sekä muusikoille että tanssijoille, eikä aiempi kokemus ole välttämätöntä.